Ο Dimitry Popov γεννήθηκε στην επαρχία Kononovo της Μόσχας. Εργάστηκε σε πολλά εργοστάσια μέχρι το 1914, όταν κλήθηκε να υπηρετήσει στον στόλο της Βαλτικής. Το 1917 κατά τη διάρκεια της επανάστασης του Ιούλη μπήκε στο Αριστερό Σοσιαλιστικό Επαναστατικό Κόμμα (εσέροι). Τον Οκτώβρη, εξελέγη μέλος της Πανρωσικής Κεντρικής Επιτροπής των Σοβιέτ. Στα τέλη του 1917 σχημάτισε ένα απόσπασμα του Κόκκινου Στρατού στο Ελσίνκι, το οποίο μεταφέρθηκε στη Μόσχα. Το 1918 έγινε διοικητής ενός μάχιμου τμήματος της Τσεκά.

Ωστόσο, μέχρι τον Ιούνιο του 1918 είχε ήδη απογοητευτεί πλήρως από την καταστολή των εργατών από τους Μπολσεβίκους και βοήθησε στην οργάνωση της εξέγερσης των αριστερών εσέρων, μια εξέγερση που απέτυχε.

Τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου βρισκόταν στο Χάρκοβο, οργανώνοντας την στρατιωτική αντίσταση των αριστερών εσέρων στην ουκρανική εθνικιστική, αστική κυβέρνηση. Στο τέλος του χρόνου πολέμησε ενάντια στους λευκούς στο Yekaterinoslav. Το απόσπασμα στο οποίο συμμετείχε ηττήθηκε, και έπρεπε να υποχωρήσει στο Guilay-Polye, όπου ενώθηκε με ένα απόσπασμα του επαναστατικού εξεγερτικού στρατού της Ουκρανίας (μαχνοβίτες). Εργάστηκε στο Πολιτιστικό Τμήμα του στρατού, το οποίο διευθυνόταν από κοινού από τους αριστερούς εσέρους, τους μαξιμαλιστές και τους αναρχοκομμουνιστές της Ομοσπονδίας “Nabat”. Περίπου αυτή τη στιγμή πέρασε στον αναρχισμό και το αναρχικό κίνημα.

Τον Μάη του 1920 εξελέγη στην Επαναστατική Επιτροπή του μαχνοβίτικου στρατού και τον Ιούνη έγινε γραμματέας του κινήματος, ηγούμενος του κοινού αγώνα των μαχνοβιτών και του Κόκκινου Στρατού ενάντια στον Βράνγκελ.

Στις 26 Νοέμβρη 1920, συμμετείχε σε κοινή συνάντηση του επιτελείου των Μαχνοβιτών και του Κόκκινου Στρατού με αντικείμενο μελλοντικές κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, η συνάντηση ήταν μια παγίδα που είχε στηθεί από τον ίδιο τον Τρότσκι, και πολλοί από τους ηγέτες των μαχνοβιτών εκτελέστηκαν επιτόπου. Ο Popov όμως μεταφέρθηκε στη Μόσχα και εκτελέστηκε από την Τσεκά την 1η Μάη 1921.

Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.