Η έφοδος στον ουρανό το Μάη του 1968 στη Γερμανία και οι Έλληνες αντιφασίστες μετανάστες - εργάτες, φοιτητές, μαθητές «μια μειοψηφία ευρέθηκε πάντοτε από τους αρχαίους καιρούς ίσαμε σήμερα να εμπιστευθεί στη φαντασία και με αυτήν να υπερκοντίσει την μεγαλύτερη ανασχετική δύναμη του ανθρώπου -την σκοπιμότητα» (Οδυσσέας Ελύτης, «Αναφορά στον Ανδρέα Εμπειρίκο»)

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή έδωσε ένα αφιέρωμα στην ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοφωνίας της Βαυαρίας για τον ¨Γερμανικό Μάη του ΄68¨ και τις μεγάλες διαδηλώσεις και καταλήψεις στο Μόναχο. (1) Από τις επτά φωτογραφίες που δημοσιεύουν η πιο χαρακτηριστική για το πνεύμα της εποχής είναι αυτή με τους έλληνες αντιφασίστες στη μεγάλη πορεία της Πρωτομαγιάς, με τον περίεργα λανθασμένο υπότιτλο «Φοιτητές του Μονάχου σε διαδήλωση της εποχής «Μια απλή ματιά με τους μελαχρινούς εργάτες και τα νεαρά παιδιά που κρατούν τα πανό, τα οποία είναι γραμμένα στα ελληνικά είναι απόδειξη για το λάθος.

Τι είχε προηγηθεί;

Αρχές του Απρίλη 1968 έγινε η απόπειρα δολοφονίας ενάντια στον ηγέτη του φοιτητικού κινήματος και της παράταξη «S.D.S» (διάσπαση της φοιτητικής παράταξης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος) Ρούντι Ντούσκε ( ο οποίος ποτέ δεν ανένηψε ολοκληρωτικά από την σφαίρα που του αφαίρεσαν, κοντά στον εγκέφαλο, και πέθανε τελικά πρόωρα σε νεαρή ηλικία στη δεκαετία του 1990). Σε απάντηση ξέσπασε ένα κύμα διαμαρτυριών που εξελίχθηκε σε μαζικό κίνημα, κυρίως της φοιτητικής νεολαίας. Ήδη από την πρώτη βραδιά της φασιστικής δολοφονικής απόπειρας «βγήκε το συμπέρασμα «ότι Ο ΗΘΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ του εγκλήματος, αυτός που παρακίνησε - προέτρεψε και όπλισε το χέρι του δολοφόνου, ήταν τα Μ.Μ.Ε. (μέσα στο κίνημα του 1968 αναπτύχθηκε η πρώτη ριζική κριτική στο ρόλο των Media στην καθοδήγηση, παραπλάνηση και πνευματική αποχαύνωση των ευρύτερων μαζών ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΜΜΕ - ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ) και ιδιαίτερα ο εκδότης του μαζικότερης «εφημερίδας του δρόμου» (Boulevardblatt ) της «BILDZEITUNG», Άξελ Σπρίνγκερ. Επί δύο χρόνια η εφημερίδα των 5 εκατομμυρίων αντιτύπων και τους «πηχυαίους τίτλους-καδρόνια» έγραφε υβριστικά και συκοφαντικά σχόλια και άρθρα ενάντια στους « βρομιάρηδες-μακρυμάλληδες-τεμπέληδες-και αναρχοκομμουνιστές» που διαδήλωναν ενάντια στον βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο του Βιετνάμ και στον εγκληματία και έμπορο κοκαΐνης Σάχη της Περσίας (οι μαζικές αντι-ιμπεριαλιστικές και αντιφασιστικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν στη Γερμανία το 1967, με πρώτο θύμα τον φοιτητή Μπένο Όνεζοργκ στις 2 Ιουνίου 1967).

Επί μία εβδομάδα μπλοκαρίστηκαν μαζικά όλοι οι έξοδοι των τυπογραφείων που τύπωναν την « οπλοφορούσα-πυροβολούσα εφημερίδα «Revolverblatt». Η Αστυνομία προσπαθούσε με κλομπ, με αντλίες νερού και «ντου» έφιππων ουλαμών να ανοίξει δρόμο για τα φορτηγά με τις φρεσκοτυπομένες «Bild». Οδομαχίες, χαρακώματα, πετροπόλεμος. Διαδηλωτές που σκαρφάλωναν πάνω στους πυργίσκους των αντλιών για να ανεμίσουν τις κόκκινες σημαίες. «Κόντρες» πρωτοπόρων διαδηλωτών που δεν υποχωρούσαν και συνέχιζαν να ανεμίζουν τις κόκκινες σημαίες ,παρά την φοβερή πίεση που δεχόντουσαν από τις ορμητικές ριπές νερού που έριχναν τα «κανόνια» των υδροφόρων.

«Να υπηρετούμε το Λαό» (Μάο), «Η Εξουσία βγαίνει μέσα από τις κάνες των ντουφεκιών» (Μάο), «Κάντε ένα, δύο, τρία , πολλά Βιετνάμ» (Τσε). Στους ιστούς των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των φοιτητικών λεσχών και εστιών κυματίζουν «με επίσημο τρόπο» κόκκινες σημαίες. Σου δίνουν την αίσθηση μιας άλλης πολιτείας, μιας άλλης εποχής. Και όλα αυτά πού; Στη Γερμανία των άξιων κληρονόμων του Γ΄ Ράϊχ, τη «Δημοκρατική» Γερμανία, που είχε στελεχώσει τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, Οικονομίας και Αμύνης με πρώην ενεργά στελέχη του ναζιστικού κόμματος και του χιτλερικού καθεστώτος!

Στο Μόναχο δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους την Δευτέρα του Καθολικού Πάσχα (ο ένας άτυχος ήταν φωτογράφος). Η αστυνομία ισχυρίζεται ακόμα και σήμερα πως σκοτώθηκαν από πέτρες που εκσφενδόνιζαν οι διαδηλωτές.

Στις 11 Απρίλη 200 διαδηλωτές μπουκάρουν στο Τυπογραφείο της Bild στην Barer Strasse. Φάκελοι εκσφενδονίζονται από τα αρχεία. Οι μηχανές σταματούν και στους συγκεντρωμένους εργάτες και τυπογράφους εκφωνούνται λόγοι όπου καταγγέλλεται το σύστημα του εκδότη Springer. Στους έλληνες εργάτες εκφωνείται λόγος στα ελληνικά για την ανάγκη καταπολέμησης του ανερχόμενου φασισμού στην Ευρώπη. Τις επόμενες ημέρες στα διάφορα «ντου» της Αστυνομίας συλλαμβάνεται σε ένα οδόφραγμα ένας Έλληνας, που ήταν και πρόεδρος της Νεολαίας Λαμπράκη Μονάχου (λίγο αργότερα απεχώρησε, καταγγέλλοντας την ΕΔΑ-ΚΚΕ και την θεωρία του «ειρηνικού περάσματος στον σοσιαλισμό», σαν μια από τις αιτίες για την επιτυχία του φασιστικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου). Ο συλληφθείς είναι βέβαια «ανυπότακτος» από τον ελληνικό στρατό που δεν ήθελε να υπηρετήσει και το ελληνικό του διαβατήριο ήταν άκυρο. Δηλαδή παράνομος, χωρίς νόμιμη άδεια παραμονής στην τότε Δ. Γερμανία. Αμέσως τον έθεσαν «υπό κράτηση για απέλαση» στη φασιστική χούντα.

Τις επόμενες μέρες και παράλληλα με το κίνημα ενάντια στη δολοφονική απόπειρα στον Ρούντι Ντούσκε και το εκδοτικό συγκρότημα Σπρίνγκερ, διοργανώνονται στη Γερμανία οι καθιερωμένες «Πασχαλιάτικες Πορείες Ειρήνης» (OSTERMAERSCHE). Η πορεία στο Μόναχο καταλήγει έξω από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση «με το σύνθημα «Λευτεριά στον Νίκο - Λευτεριά στην Ελλάδα», «Όχι στην Απέλαση στους Δήμιους Ελληνικής Χούντας». Τελικά την τελευταία στιγμή έκαναν δεκτή την αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου και αφέθηκε «ελεύθερος». Σ΄ ένα αντιστασιακό περιοδικό της εποχής είχα διαβάσει ότι σε μία αντίστοιχη περίπτωση η Γαλλική αστυνομία είχε απελάσει έναν έλληνα φοιτητή που συμμετείχε στην Παρισινή εξέγερση στην Ισπανία του Φράνκο!

Σε λίγες μέρες γιορτάζεται η Εργατική Πρωτομαγιά του 1968. Η Ευρώπη σε αναβρασμό. Η Κίνα εκπέμπει τα τότε πειστικά μηνύματα της αντιγραφειοκρατικής «διαρκούς επανάστασης» («Μεγάλη Πολιτιστική Επανάσταση») .

Η καθιερωμένη συγκέντρωση των ρεφορμιστικών σοσιαλδημοκρατικών συνδικάτων (D.G.B.), γίνεται στην «Βασιλική Πλατεία» (KOENIGSPLATZ) μπροστά από τα δύο νεοκλασικά κτίρια όπου στεγάζεται η λεγόμενη «Γλυπτοθήκη» του Μονάχου (ΚΛΕΠΤΟ-ΘΗΚΗ την ονόμαζαν οι έλληνες διότι στεγάζονται σχεδόν τα μισά γλυπτά από τις ανασκαφές της Αίγινας).

Το πνεύμα της «Νέας Αριστεράς» (S.D.S) εμφανίσθηκε στην πλατεία μαζικά με φωτογραφίες ΟΛΟΝΩΝ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, Στάλιν, Μάο, Τρότσκι, Τσε Γκεβάρα, Χό-Τσι-Μίνχ, Μπακούνιν και Ρόζα Λούξεμπουργκ. Και τους είχαν μάλιστα σε μία σειρά! Το πνεύμα ήταν επαναστατικό ενωτικό. Δεν αφορίζουμε. Αναγνωρίζουμε τη συμβολή του καθενός που έλαβε μέρος στο μεγάλο κίνημα της κοινωνικής απελευθέρωσης. Παίρνουμε τα θετικά και απορρίπτουμε τα αρνητικά. Εκλεκτικισμός; ίσως, αλλά οπωσδήποτε κάτι καλύτερο από το να ακούς σταλινικούς να βρίζουν τους «τροτσκιστές σαν προδότες, πράκτορες, μικροαστούς και το αντίστροφο! Και όλοι μαζί τον κάθε αναρχικό σαν μικροαστό, βλάκα, χαφιέ... και βέβαια το αντίστροφο από τους αναρχικούς για όλους τους ¨εξουσιαστές-αριστερούς¨... Μια ομάδα ελλήνων μαθητών-νέων-εργατών (16-18 ετών) με την επωνυμία «Επαναστατική Σοσιαλιστική Νεολαία Ελλάδας - Σωτήρης Πέτρουλας» (με πλούσια αντιφασιστική δράση σε όλη την επταετία στη Νότια Γερμανία, είχαν αποχωρήσει από τη Νεολαία Λαμπράκη) εμφανίζεται αποφασισμένη να μετατρέψει την καθιερωμένη συγκέντρωση των συνδικάτων σε διαδήλωση κατά της φασιστικής δικτατορίας στην Ελλάδα, δηλαδή σε διαδήλωση αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό. Παρόντες ήταν για πρώτη φορά επίσης και η Μ-Λ. ομάδα «Α.Μ.Ε.Ε. (Αγωνιστικό Μέτωπο Ελλήνων Εξωτερικού) που είχε δυναμική δράση στην Ευρώπη, όπως και μαχητικά στελέχη της «Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Ένωσης-Γερμανίας» (Σοσιαλιστές με τον Κάρολο Παπούλια, που αργότερα μέσα στη δικτατορία ένα μέρος της ριζοσπαστικοποιήθηκε και πέρασε στο Ε.Κ.Κ.Ε.) και του ΑΚΕ που είχε συστηματική παρουσία στη Βάδη-Βυτεμβέργη-Βαυαρία και στο Παρίσι (Αντιφασιστικό Κίνημα Ελλάδας - με καταβολές στους Φ.Ν.Χ. Ψυρούκη).

Μόλις εκφωνήθηκε και ο τελευταίος λόγος της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας οι έλληνες αρπάζουν τα πλακάτ με τις φωτογραφίες του Τσε, Μάο, Μαρξ και Χό-Τσι - Μίνχ και φωνάζουν «πορεία-πορεία αλληλεγγύης για την Ελλάδα» .

Σχεδόν δέκα χιλιάδες άτομα δεν πάνε στα σπίτια τους όπως περίμεναν οι ηγέτες των συνδικάτων αλλά μπαίνουν στην πορεία «Για την Ελλάδα».

Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν: «FREIHEIT FUEHR GRIECHENLAND» (Ελευθερία για την Ελλάδα) «AMIS NATO RAUS AUS GRIECHENLAND» (Έξω οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα»), TOD DEM FASCHISMUS»( Θάνατος στο Φασισμό), VOELKER DER WELT VEREINIGT EUCH -HOCH DIE INTERNATIONALE SOLIADARITAET» (Λαοί όλου του Κόσμου Ενωθείτε -Ζήτω-Ζήτω η Διεθνής Αλληλεγγύη), KAPITALISMUS FUEHRT ZUM KRIEG -KAPITALISMUS MUSS WEG« (Ο καπιταλισμός οδηγεί στον πόλεμο - ο καπιταλισμός πρέπει να καταργηθεί), FREIES GRIECHENLAND-ROTES GRIECHENLAND“ (Λεύτερη Ελλάδα-Κόκκινη Ελλάδα) , «PREISE RUNTER-LOEHNE RAUF (να κατέβουν οι τιμές των προϊόντων -να ανέβουν οι μισθοί ). Τα μεγάφωνα αστυνομίας ανακοίνωναν πως η πορεία ήταν παράνομη και έπρεπε να διαλυθεί. Σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο οι υπαίθριες συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις πρέπει να δηλώνονται με έναν ¨κατά το νόμο υπεύθυνο», εκτός, λέει ο ίδιος ο νόμος, εάν η διαδήλωση έχει συγκροτηθεί «αυθορμήτως» (SPONTAN). Οι διαδηλωτές συνεπώς απαντούσαν με το σύνθημα «είμαστε αυθόρμητοι” ( SPONTAN-SPONTAN)!

Λόγω της ημέρας, του γενικότερου εξεργετικού κλίματος του Μάη και του όγκου της διαδήλωσης η αστυνομία απέφυγε να διαλύσει την «παράνομη» πορεία. Η οποία αφού πέρασε από τους κεντρικότερους δρόμους του Μονάχου αυτοδιαλύθηκε. Ο στόχος είχε η επιτευχθεί. Το θέμα Δικτατορία στην Ελλάδα παρέμενε στο προσκήνιο για την διεθνή κοινή γνώμη. Τα Μ.Μ.Ε. κατέγραψαν την αντιδικτατορική μαχητική διάθεση των ελλήνων μεταναστών.

Θα μου πει κανείς «οι άλλοι», ΕΔΑ-ΚΚΕ -ΠΑΜΕ - Ε.Κ.-ΠΑΚ πού ήταν; Εκεί ήταν τότε ήταν «όλοι ενωμένοι» και «ισότιμοι», αλλά δεν είχαν να πουν πολλά πράγματα, απλά ακολουθούσαν. Τι να πουν μπροστά σε ένα τέτοιο κλίμα (;) Εμπρός να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα;

Ποιος πίστευε σε τέτοιες κοτσάνες και ποιος θα θυσίαζε τη ζωή του για ένα τέτοιο πράγμα σαν και αυτό που έχουμε σήμερα;

Τις κρίσιμες στιγμές οι «ρομαντικοί» και οι «εξτρεμιστές» παίζουν πρωταρχικό ρόλο. Αργότερα γίνονται περιθώριο και κυβερνούν οι «ρεαλιστές» οι «δημοκράτες» και οι «καλοί κομμουνιστές» Νομοτέλεια «που έχει να κάνει με τη «φύση» του ανθρώπου», όπως λένε ορισμένοι.
Αυτή ήταν η ιστορία μιας φωτογραφίας που στο αντίκρισμα της προκάλεσε μνήμες και δάκρυ ψυχής. Για αυτούς που συμμετείχαν και έφυγαν πρόωρα από τη ζωή.

Για εκείνους που απεικονίζονται μέσα στη φωτογραφία και σήμερα υποφέρουν υπό το καθεστώς ανίατων ασθενειών. Για κείνους που πρόδωσαν συνειδητά, αλλά και για αυτούς, τους ωραίους ανθρώπους, που επέζησαν-δεν έζησαν- μέχρι σήμερα, με χιλιάδες δυσκολίες και απογοητεύσεις, ψάχνοντας ακόμα «τις αιτίες που τους άφησαν μισούς …»

Πριν 40 χρόνια, την Πρωτομαγιά του 1968 (σ.σ. το κείμενο γάφτηκε το 2018) σχεδόν όλες οι εργατικές συγκεντρώσεις στην Δυτική Ευρώπη μετατράπηκαν σε εκδηλώσεις Διεθνιστικής Αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό, σε διαδηλώσεις κατά της αμερικανο-νατοϊκής στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα.

Σε αυτό το κίνημα συνέβαλε και το δημοκρατικό αντιφασιστικό μεταναστευτικό κίνημα των ξεριζωμένων - «ξενιτεμένων»- από τον ελληνικό καπιταλισμό ελλήνων (όχι βέβαια οι «ομογενείς» ούτε οι υπό το Πατριαρχείο ορθόδοξες ελληνικές κοινότητες και ενορίες). Ήταν το «μετόπισθεν» και «εμπροσθοφυλακή» του ελληνικού λαού. Ένα μεταναστευτικό κίνημα, που δεν διεκδικούσε το δικαίωμα στην «ενσωμάτωση» στην ιμπεριαλιστική μητρόπολη, αλλά το δικαίωμα της επιστροφής στην πατρίδα. Γι΄ αυτό αγωνιζόντουσαν για να αλλάξουν οι κοινωνικές συνθήκες, πρώτα από όλα στη χώρα από όπου καταγόντουσαν, για να μπορέσουν μια μέρα να επιστρέψουν σε αυτήν. Δεν αρνήθηκαν ποτέ την κοινή μοίρα με τον λαό τους .

Σημείωση:
Για την περίπτωση που δεν εμφανισθεί για τεχνικούς λόγους η συγκεκριμένη φωτογραφία του «ελληνικού Μάη ΄68 στο Μόναχο» παρατίθεται η σχετική διεύθυνση της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, όπου έχει αναρτηθεί. Για όποιον ενδιαφέρεται μπορεί να δει και άλλες φωτογραφίες από τον Γερμανικό Μάη του ΄68 (Ρούντι Ντούσκε,S.D.S., Μπένο Όνεσοργκ, διαδηλώσεις-συγκρούσεις για Βιετνάμ - Σάχη της Περσίας ) στις αμέσως επόμενες διευθύνσεις.

http://www.br-online.de/br/jsp/seitentyp/bildergalerie.jsp?idx=1&id=1205854228331