Στις 7 Μάρτη 1901, κυκλοφόρησε στο Σάο Πάολο το πρώτο τεύχος της εφημερίδας «A Lanterna» («Ο Φανός»). Η εφημερίδα, που διευθυνόταν από τον δικηγόρο και ελευθεροσκεπτικιστή Benjamin Mota, δημοσίευε κριτικές κατά της Καθολικής Εκκλησίας και της επιρροής της στην πολιτική και πολιτιστική δραστηριόττα της Βραζιλίας, συμπεριλαμβανομένων σάτιρας, ποιημάτων, εικόνων και πολιτικών και κοινωνικών κειμένων.

Παρ’ ότι η εφημερίδα κυκλοφόρησε σε μια χώρα αρκετά επηρεασμένη από τον Καθολικισμό, έχει φτάσει να διακινεί 10.000 αντίτυπα, ένα μεγάλο αριθμόαφού κατάφερε να ενώσει σοσιαλιστές, αναρχικούς, θρησκευτικές μειονότητες και ελευθεροσκεπτικιστές.

Με αυτήν την επιρροή μετατράπηκε σε εργατική εφημερίδα στο διάστημα μεταξύ 1906 και 1909, διευθυνόμενη από τον αναρχικό και συνδικαλιστή Edgard Leuenroth. Μεταξύ των ετών 1933 και 1936, εξακολουθούσε να είναι ένα από τα κύρια ελευθεριακά και αναρχικά μέσα που αντιμετώπισαν τον φασισμό και την τότε κυβέρνηση Vargas.

Η εφημερίδα έγινε διάσημη για την κάλυψη της υπόθεσης Idalina το 1911, όταν ένα παιδί εξαφανίστηκε από ένα καθολικό ορφανοτροφείο και αποδόθηκαν κατηγορίες για φόνο στους ιερείς αυτού του ιδρύματος.

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.