Στις 4 Δεκέμβρη 1880 γεννήθηκε στην Αργεντινή ο Juan Giovetti, σημαντικός συνδικαλιστής αγωνιστής στον κλάδο των μηχανικών σιδηροδρόμων, μια εμβληματική προσωπικότητα στις απεργίες της La Forestal και αναρχικός αγωνιστής. Ιταλικής (από το Πιεμόντε) καταγωγής, ο Giovetti ειδικεύθηκε ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, και εμπλέχθηκε γρήγορα στη συνδικαλιστική δουλειά σε ένα πλαίσιο μόνιμων συγκρούσεων.

Για το εξαιρετικό μαχητικό του έργο έγινε αμέσως σημείο αναφοράς στο τότε (ΙΧ) Συνέδριο της αναρχοσυνδικαλιστικής συνομοσπονδίας FORA. Εκείνη τη στιγμή, διαλύθηκε από τον κρατικό μηχανισμό η Αργεντίνικη Ελευθεριακή Συσπείρωση (Alliance Libertaria Argentina), που αποτελούσε το κύριο πολιτικό εργαλείο του αργεντίνικου αναρχισμού. Τότε, ο Giovetti, συνήψε φιλία και άρχισε συνεργασία φιλία με τον μυθικό αγωνιστή Μ Marcos Kanner.

Το 1918, ο Giovetti παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις μεγάλες απεργίες των βιομηχανικών εργατών στο βόρειο τμήμα του Santafecino, μια διαδικασία που αργότερα θα γίνει γνωστή ως La Forestal. Ο Giovetti εκλέχθηκε εκπρόσωπος μαζί με άλλους επιφανείς συνδικαλιστές του βεληνεκούς του Luis Lotito, επίσης σημαντικού στελέχους της FORA (ΙΧ). Το απεργιακό κίνημα σφαγιάστηκε από την κυβέρνηση Yrigoyen -δολοφονήθηκαν περισσότεροι από 600 εργάτες- και ο Giovetti φυλακίστηκε μαζί με τον Lotito και εκατοντάδες άλλους απεργούς. Η σύλληψή του υπαγορεύτηκε από υψηλά ιστάμενα κλιμάκια της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης, του υπουργείου Εσωτερικών και της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Φυλακίστηκε στη Santa Fe, και μετά την αποφυλάκιση μεταφέρθηκε στη δυτική κωμόπολη πόλη San Antonio του Ρίο. Εκεί εργάστηκε με άλλους συναδέλφους του, για την αναδιοργάνωση του Συνδικάτου των Σιδηροδρόμων, του οποίου εκλέχθηκε το 1923 γενικός γραμματέας.

Πάντως, η μακρά παραμονή του στην περιοχή της Παταγονίας προσέλκυσε την προσοχή των μηχανισμών του κράτους, θέτοντας σε επιφυλακή την 6η Μεραρχία Στρατού στο Neuquén, ώστε να αποτραπεί εν τη γεννέσει της οποιαδήποτε απεργιακή ή άλλη απόπειρα εξέγερσης του στυλ La Forestal. Ο Giovetti αναγραφόταν στους φακέλους της ομοσπονδιακής αστυνομίας ως «δρων επικινδύνως».

* Πηγή: Emilio Crisi. Μετάφραση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.