Στις 23 Σεπτέμβρη 1941 “έφυγε” ο Dolphin Lévano, μια από τις πλέον σημαντικές μορφές του συνδικαλιστικού κινήματος του Περού και του αναρχικού κινήματος ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής.

Γεννημένος στη Λίμα, γιος του ιστορικού συνδικαλιστή και αναρχικού Manuel Caracciolo, ο Dolphin νεαρός άρχισε να εργάζεται ως αρτοποιός, επάγγελμα επίσης του πατέρα του. Το επάγγελμά του θα τον συνδέσει με την Ομοσπονδία Αρτοποιών “Αστέρι του Περού”, μια συντεχνιακή οργάνωση της οποίας θα εκλεγεί γενικός γραμματέας για οκτώ θητείες. Την ίδια περίοδο συμμετέχει ενεργά σε απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις για το 8ωρο, το 1913 και το 1919. Για την ασυνήθιστη μαχητικότητά του θα εκλεγεί ως ο πρώτος Γενικός Γραμματέας του πρώτου Εργατικού Συνεδρίου στη χώρα το 1921.

Την ίδια περίοδο θα γίνει ένας από τους ιδρυτές της αναρχικής ομάδας “Humanidad” (Άνθρωπότητα”), από τις πρώτες αναρχικές πολιτικές ομάδες στο Περού. Από εκεί θα ξεκινήσει ένας σπουδαίος πολιτικός δημόσιος διάλογος μεταξύ του ιδίου και του σοσιαλιστή Jose Mariátegui καθώς και του Haya de la Torre, σχετικά με το ζήτημα της αυτονομίας και της τύχης του περουβιανού εργατικού κινήματος, ανάμεσα σε άλλα.

Ο Lévano ίδρυσε επίσης την εφημερίδα “La Protesta” (“Η Διαμαρτυρία”), ίσως την πιο αξιόλογη εργατική εφημερίδα του Περού κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Καλλιέργησε, ακόμα, την έφεσή του στη λογοτεχνία, γράφοντας θεατρικά έργα, ποιήματα και τραγούδια ανάμεσα στα οποία και το “Η Συμφωνία της Εργασίας”, “Ο κατηγορούμενος” και “Ο Εργάτης”.

Πέθανε το 1941, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια κληρονομιά αγώνα και εργατικής οργάνωσης βασισμένης στις αρχές της ταξικής αλληλεγγύης.

*Πηγή: Emilio Crisi. Μετάφραση: Ούτρ Θεός-Ούτε Αφέντης.