Απόσπασμα κύριας είδησης στην εφημερίδα «Izvestia» του Elisavetgrad, στις 12 Γενάρη 1921:
«Δίκη του Μαχνό. Σήμερα στις 5μμ. στο Χειμερινό Θέατρο, θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο μέρος της δίκης του Μπάτκο Μαχνό. Οι ομιλητές για τη δίωξη θα είναι οι σύντροφοι Nikolenko και Begichev. Μιλώντας για την υπεράσπιση θα είναι ο σύντροφος Lenau. Τα εισιτήρια διατίθενται στα συνδικάτα και στις μονάδες του Ερυθρού Στρατού.»

Σχόλιο: Στους Μπολσεβίκους άρεσε να οργανώνουν δίκες για τον Μαχνό, παρ’ ότι ο κατηγορούμενος ήταν «απών». Αυτές οι δίκες ήταν θεατρικές παραστάσεις, με τον Μαχνό και άλλους ρόλους να ενσαρκώνονται από ηθοποιούς. Σε αυτήν την περίπτωση καταδικάστηκε σε θάνατο (ως συνήθως) και οι συνεργάτες του κηρύχθηκαν «εκτός νόμου».

Τον επόμενο μήνα (Φλεβάρη), το ιππικό του Μαχνό πραγματοποίησε επιδρομές που το έφεραν κοντά στο Elisavetgrad και η πόλη τέθηκε υπό κατάσταση πολιορκίας η οποία τερματίστηκε μόνο τον Μάρτη του 1921.

Για περισσότερες πληροφορίες, υπάρχει το άρθρο «Ο Ναπολέων των Ουκρανικών στεπών. Πώς ο Μαχνό συναντήθηκε με τους παρτιζάνους του Kholodny Yar και ποιο ήταν το αποτέλεσμα» του Yuriy Mitrofanenko.

*Πηγή: Malcolm Archibald. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.