Στις 7 Φλεβάρη 1944, γεννήθηκε ο Idilio de Leon. Κοινωνικός αγωνιστής, μέλος της ROE (Resistencia Obrero Studiantil - Αντίσταση Εργατών Φοιτητών) και της FAU (Αναρχική Ομοσπονδία Ουρουγουάης).

Ο “Gaucho", όπως τον αποκαλούσαν οι συνάδελφοί του, ζούσε στη La Teja στο Μοντεβιδέο, και όταν ήταν νέος είχε ήδη συνεισφέρει στη δραστηριότητα του τοπικού Ateneo. Είχε συμμετάσχει στην πορεία των εργατών ζαχαροκάλαμου το 1964, όταν άρχισε να εναγκαλίζεται το αναρχικό ιδανικό, κάνοντας τα πρώτα του βήματα στην FAU.

Στις αρχές της δεκαετίας του '70 συμμετείχε σε σημαντικές κινητοποιήσεις που καθοδήγησε η ROE, σε ένα πλαίσιο κοινωνικής και πολιτικής αποτελεσματικότητας. Ταυτόχρονα, θα αρχίσει να συμμετέχει σε δράσεις της OPR33 (ένοπλο τμήμα της FAU). Συνελήφθη και φυλακίστηκε το 1971.

Ήταν ο πρωταγωνιστής της αποθεωτικής απόδρασης 111 κρατουμένων από τις φυλακές Punta Carretas Penal (ρεκόρ Guiness), μαζί με αγωνιστές της FAU όπως οι Roger Julien, “Άγιος" Romero, Ary Cabrera, και μέλη άλλων επαναστατικών οργανώσεων.

Στις αρχές της πλέον πρόσφατης στρατιωτικής δικτατορίας στην Ουρουγουάη, ο “Gaucho” σκοτώθηκε μαζί με τον Julio Larrañaga εν μέσω μιας δράσης κατά των δυνάμεων της κοινωνικής καταπίεσης.

*Πηγή: Emilio Crisi. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.