Στις 14 Νοεμβρίου 1921 εκτελέστηκε στο Cerro Baguales (επαρχία Σάντα Κρουζ) της Αργεντινής, ο Félix Pinto, εργάτης γης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργατών του Rio Gallegos και αναρχικός αγωνιστής, που συμμετείχε μέχρι το θάνατό του στις μεγάλες απεργίες γνωστές ως Rebel Patagonia.

Στις απαρχές της σύγκρουσης στην Παταγονία, ήταν αντιπρόσωπος της συντεχνίας του στον τομέα των εργατών γης και λιμενεργατών. Στη συνέχεια εκλέχθηκε γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Rio Gallegos, αντικαθιστώντας τον Antonio Soto -από τις εμβληματικές φιγούρες του συνδικαλιστικού κινήματος- ο οποίος έφυγε για να περιοδεύσει στο εσωτερικό της επαρχίας αναζητώντας την υποστήριξη του πλαισίου αγώνα που είχε τεθεί από τον ντόπιο πληθυσμό.

Τότε, από τον Ιούλιο του 1920, ο Εργατικός Σύνδεσμος (Workers' Society) κήρυξε απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων και λιμενεργατών σε όλη την επαρχία με αιτήματα βελτίωση των συνθηκών εργασίας και μισθών. Μετά τη σκανδαλώδη παραβίαση των συμφωνιών από τους πολιτικούς, η ριζοσπαστική κυβέρνηση του Yrigoyen (σε αυτό το σημείο σαφής σύμμαχος της εργοδοσίας) έστειλε το στρατό για δεύτερη φορά υπό τον συνταγματάρχη Varela, με την αποστολή να καταστρέψει την απεργία και να καταστείλει τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι στα ψυγεία συμμετείχαν στην απεργία τον Μάρτη του 1921, δίνοντάς της μεγάλη δυναμική. Αλλά ο αργεντίνικος στρατός, όπως σε όλη την ιστορία του, θα ανταποκριθεί με εκτελέσεις και ψυχρή βία.

Τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου θα ξεδιπλωθεί η αμυντική ανταπόκριση των εργαζομένων, όπου ο Félix Pinto μαζί με φυσιογνωμίες όπως οι Galician Soto, Grañaa, Sambucetti, Mongilnitzky, Ramónn Outerello, Albino Argüelles, Avendañoo και ο μυθικός ′′Facónn Grande”′ (όπως ήταν γνωστός ο José Font), θα επιτύχουν την προσέλκυση εκατοντάδων αγροτών από τις οροσειρές (Buitreas, Alquinta, Corner of Morros, Glencross, La Esperanza, Bella Vista and La Anita), αλλά και τη συμμετοχή των απεργών από τις κύριες πόλεις της επαρχίας.

Από εδώ και πέρα, εκτυλίσσεται μια εκτεταμένη εξέγερση στην περιοχή, όπου περισσότεροι από 600 εργαζόμενοι παίρνουν τον έλεγχο των πόρων και μέσων παραγωγής, διεκδικώντας ειλικρινείς αξιώσεις των τιμωρημένων ιερών ανθρώπων. Ωστόσο, αναμένεται η καταστολή του κράτους της Αργεντινής από τον στρατό, επιτιθέμενη βίαια στους απεργούς.

Ο Félix Pinto θα είναι ένας από τους πρώτους που εκτελέστηκαν -μαζί με δύο συναδέλφους του- από τον αιματηρό συνταγματάρχη Varela, κοντά στη λίμνη της Αργεντινή στα νότια της χώρας. Σημειώθηκαν σχεδόν 1500 ακόμα εκτελέσεις εργαζομένων και η επιστροφή σε συνθήκες εργασιακής σκλαβιάς.

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.