Στις 4 Νοεμβρίου 1897 γεννήθηκε στη Μαδρίτη ο αναρχικός Cipriano Mera. Μέλος της CNT.

Το 1933 μαζί με τον Buenaventura Durruti συγκρότησαν την επαναστατική επιτροπή της Σαραγόσα. Τον Οκτώβρη του 1936 ήταν διοικητής της Φάλαγγας Rosal που πολέμησε κατά των φασιστών στο μέτωπο της Teruel. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και του Εμφυλίου, κατείχε σημαντικές θέσεις, αρχικά, στις αναρχικές πολιτοφυλακές και, μετέπειτα στον λαϊκό στρατό. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους διοικητές και ήταν ο μόνος αναρχικός που ανέλαβε αυτόν τον ρόλο. Από τον Γενάρη του 1938 έως το τέλος του πολέμου ήταν διοικητής του 4ου Σώματος.

Με το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, κατέφυγε στην Αλγερία, όπου κρατήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για κάποιο διάστημα. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στο Μαρόκο, όπου οι Γάλλοι συνεργάτες του καθεστώτος Vichy τον συνέλαβαν το 1940 και τον παρέδωσαν στο φρανκικό καθεστώς. Το 1946 κατάφερε να δραπετεύσει και να καταφύγει στη Γαλλία περπατώντας μέσω των Πυρηναίων.

Εκεί συμμετείχε στις δραστηριότητες της CNT στην εξορία, μέχρι τη διάσπασή της. Συνέχισε να δραστηριοποιείται για την ανασυγκρότηση του ισπανικού αναρχικού κινήματος, μέσα από τα τμήματα του Παρισιού της CNT και κατά του φρανκισμού. Τον Μάιο του 1968 εμφανίστηκε στα οδοφράγματα.

Έκανε έως ότου του επέτρεπε η ηλικία του το επάγγελμα του κτίστη. Πέθανε στις 24 Οκτωβρίου 1975 στο Saint-Cloud της Γαλλίας.