Στις 23 Σεπτέμβρη 1941, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών, ο Dolphin Amador Lévano Gomez, από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του επαναστατικού συνδικαλισμού και του αναρχισμού του Περού και της Νότιας Αμερικής.

Από νεαρή ηλικία, στα 19 του χρόνια, ξεχώρισε ήδη ως σύμβουλος και οδηγός των αδελφών του της εργατικής τάξης προς την κατεύθυνση του σύγχρονου τύπου συνδικαλιστικής ένωσης (ξεπερνώντας τις παλιές αλληλοβοηθητικές, φιλελεύθερες και ατομικιστικές απόψεις) μέσα από την ίδρυση της ιστορικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων Αρτοποιών “Άστρο του Περού” το 1905. Ο Lévano Gomez θα επιχειρήσει έτσι να συνθέσει το περίφημο στοίχημα του González Prada για τον «διανοούμενο και εργαζόμενο» για να μετατραπεί σε διανοούμενο εργάτη.

Ήταν αυτοδίδακτος δημοσιογράφος και εργάστηκε σε ελευθεριακές αμέτρητες εφημερίδες (όπως στις La Protesta, El Oprimido, The Baker's Worker, Plumadas de Rebeldia, The Proletariat κ.λπ.), εκτός από συγγραφέας, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Ήταν υπεύθυνος για σημαντικές απεργίες του προλεταριάτου το 1911, το 1913, το 1914, το 1916 και το 1919 όταν κατακτήθηκε η ημέρα των 8 ωρών, ως επικεφαλής της FORP (Federación Obrera Regional Peruana - Περουβιάνικη Περιφερειακή Εργατική Ομοσπονδία), ή της Committee Pro Abaratment of Substances, μεταξύ άλλων. Συμμετείχε, επίσης, σε διάφορες συντεχνίες, υπήρξε συντονιστής της πάλης των συντεχνιών, καθώς και μέλος της Ομάδας “Αγωνιστές για την Αλήθεια” (ή απλώς Group La Protest).

Υπήρξε ακούραστος προπαγανδιστης και συμμετείχε σε συνέδρια, συγκεντρώσεις και απεργίες. Σφυρηλατήθηκε στην επικαιρότητα της αναρχικής κομμουνιστικής τάσης που ρίζωσε ανάμεσα στις εργατικές τάξεις. Μέχρι την τελευταία του αναπνοή, παρενοχλείτο, διωκόταν, φυλακιζόταν και βασανιζόταν σκληρά από την αστυνομία που εξυπηρετούσε την άρχουσα τάξη.

Το μήνυμά του ήταν θεμελιώδες για τις πρώτες γενιές των Περουβιανών εργατών. Επιπλέον, τα γραπτά του εξακολουθούν να συζητούνται και να μελετιούνται μεταξύ των νέων εργατικών τάξεων και το ελευθεριακό κίνημα, με στόχο την εκ νέου οικοδόμηση ενός νέου μαχητικού συνδικαλισμού, ταξικού, διεθνιστικού, αλληλέγγυου και ανεξάρτητου από τα συμφέροντα της αστικής πολιτικής.

Πηγή: Franz Verne. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.