O Aurelio Lolli σε μεγάλη ηλικία

 

Στις 10 Αυγούστου 1899 γεννήθηκε στο Castel Bolognese (στη Ρομάνια της Ιταλίας) ο αναρχικός Aurelio Lolli. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο της περιοχής του, αλλά στη συνέχεια ακολούθησε εκπαίδευση στο σπίτι με τη μέθοδο της αυτομόρφωσης.

Από τα εφηβικά του χρόνια εισήλθε στο αναρχικό κίνημα και σύχναζε στο πανδοχείο του Piràt, ο οποίος ήταν γνωστός αναρχικός του Castel Bolognese, διάσημος για τη γενειάδα του, αλλά και για την κόκκινη γραβάτα που φορούσε. Εκει σύχναζε επίσης ο αναρχικός αγωνιστής Armando Borghi.

Το 1916 θα είναι ένας από τους ιδρυτές, όπως οι Pasquale Mattioli, Pietro Costa, Giuseppe Santandrea, Bindo Lama, Nello Garavini, Domenico Scardovi και Francesco Dari, της Ελευθεριακής Βιβλιοθήκης Castel Bolognese (Biblioteca Llibertària de Castel Bolognese), που στην περίοδο μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα αποτελέσει το κέντρο της αναρχικής δράσης της περιοχής μαζί με την Αναρχική Ομάδα Νέων του Castel Bolognese (Grupο Anarquista Juvenil de Castel Bolognese). Αλλά όλα αυτά θα σκορπίσουν στη συνέχεια, τόσο από την καταστολή όσο και από τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο.

Μετά από ένα μήνα φυλάκισης στο Casale Monferrato (στο Piemont), θα σταλεί στην Αλβανία, ως στρατιώτης, όπου θα χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνθήκες και σε διάφορες αποστολές.

Το 1945, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συνέβαλε στην ανασυγκρότηση της Αναρχικής Ομάδας του Castel Bolognese. Το 1973, μαζί με τους Nello Garavini, Giuseppe Santandrea και οι άλλους επανέκτησαν το κτίριο και την Ελευθεριακή Βιβλιοθήκη του Castel Bolognese. Ωστόσο, αίσθηση δημιούργησε ότι έγινε ο ιδιοκτήτης της Βιβλιοθήκης και το 1985 δημιούργησε τη Συνεργατική Βιβλιοθήκη Llibertària «Armando Borghi» (Cooperativa Biblioteca Llibertària «Armando Borghi»”, της οποίας χρημάτισε πρόεδρος μέχρι τον θάνατό του.

Ο Aurelio Lolli πέθανε στις 30 Μαΐου 1999 στο Castel Bolognese.

*Μετάφραση: «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης».

Οι ιδρυτές της Ελευθεριακής Βιβλιοθήκης Castel Bolognese (1916). Όρθιοι από αριστερά, Pasquale Mattioli, Pietro Costa, Giuseppe Santandrea, Bindo Lama και Nello Garavini. Καθιστοί από αριστερά, Aurelio Lolli, Francesco Dari και Domenico Scardovi